De bengaal

De bengaal

De bengaal kat is in de Verenigde Staten rond het jaar 1950 ontstaan uit kruisingen tussen de bengaalse tijgerkatten en de gedomesticeerde katten, waaronder huiskatten, maar ook raskatten als de Siamees en de Birmees. Enkele fokkers slaagden erin met het doelbewust inkruisen van de bengaalse tijgerkat om zo een ras te creëren met het dramatische vlekkenpatroon van de wilde voorvaders. Het percentage wild-kattenbloed is ongeveer 10%. Het ras de bengaal heeft door zijn manier van fokken een natuurlijke immuniteit tegen katten leukemie. Bengalen zijn nieuwsgierige, actieve katten die veel ruimte nodig hebben. Vanuit de hoogte houden ze graag alles in de gaten. Bengalen zijn eigenzinnig, sociaal, slim en vindingrijk. Ze kunnen het prima vinden met andere honden of katten. Het is een kat die moeilijk alleen gehouden kan worden. Een bijzondere eigenschap is dat de bengaal dol op
water is.

Het karakter

De bengaal is een vriendelijke, nieuwsgierige en intelligente kat. De eigenschappen intelligentie en nieuwsgierigheid hebben ze geërfd van hun wilde voorvader. De bengaal is erg actief en houdt van spelen. Ze kunnen zichzelf erg goed bezighouden. Bengalen zitten graag op hoge plekken om van daaruit alles te kunnen observeren. Door hun behendige lichaam weten ze iedere hoge plek ook in een wip te bereiken. Het aanpassingsvermogen is erg groot van een bengaal wat hen dus al snel tot de geschikte huisgenoot maakt.

De bengaal thuis

De bengaal is een wilde kat en zeker niet geschikt als schootkat. Ze zijn zeer actief en moet kunnen rennen. Je moet er dan ook rekening mee houden dat de bengaal wel eens iets kapot kan maken. Verder gaan ze graag op avontuur en zullen, als ze buiten zijn, wel eens met een prooi thuiskomen. De bengaal heeft weinig verzorging nodig. Veel liefde en op tijd genoeg eten volstaan. De bengaal is zelfverzorgend waardoor vachtverzorging vaak al overbodig is. De bengaal is in tegenstelling tot vele andere katten gek op water. Er zijn zelf verhalen bekend dat bengalen zelf met hun baas gaan douche of mee in bad gaan zitten.

Bengaal kat

Bengaal kat